Защо съдържанието е важно?

Начало / БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ / Защо съдържанието е важно?
Защо съдържанието е важно?

Чрез тази публикация в блога към Бизнес училището започвам една поредица от материали – статии, PDF-и за теглене, ресурси и други – които вярвам ще са полезни на всички, които по един или друг начин за свързани със създаването на онлайн съдържание. Тук включвам не само копирайтъри и уебдизайнери, но и самите собственици на сайтове/страници/профили и т.н. канали, чрез които представят дейността и себе си. Щастлива съм, че това е един прекрасен начин, който ми дава възможността да пренеса знанията и опита си на филолог, преподавател и творец върху онлайн маркетинга и да помагам на хората, които искат да имат качествено и отличаващо ги от масата онлайн съдържание.

Семинарът и работилницата по маркетингово писане в София в началото на 2018, както и семинарът „Започни, преди да си готова!“ през юли 2018 в Студиото в Пловдив, поставиха началото, а отзивите, които получих ми дадоха увереността, че съм на прав път 🙂 През септември/октомври планираме семинар изцяло посветен на съдържанието от гледна точка на SEO – оптимизацията за Гугъл, както и нови тематични семинари, работилници и курсове онлайн и на живо.

А сега е време за въпроса от заглавната снимка: Защо е важно съдържанието? Отговорът е в следващия въпрос: Какво да бъде то, за да привлече вниманието и да задържи потребителя в сайта ни, в групата ни, в общността ни в дадена социална мрежа? Да, съдържанието е важно точно за това – да ни отличи и да накара хората да се връщат за още, да ги превърнем от случайни посетители във верни и търсещи ни последователи и дори приятели, а част от тях в лоялни клиенти…

И така: какво да бъде съдържанието?

Моята формула е: текст + снимки/видеа + изглед = ефектно и ефективно съдържание.

Съвсем накратко по всеки от тези компоненти:

  • Текст – той е основна част от съдържанието и за него са важни структурата, начинът на подреждане и свързване на изреченията, за да се постигне разбираемо и логическо изложение, правописът (о, да!), пунктуацията (много да!!!), заглавието и подзаглавието, както и призивът към конкретно действие в края. Стилът на изразяване и представяне на информацията, релевантността по темата и полезността на текста също са негови ключови елементи.
  • Снимки/видеа – важна част от съдържанието, ако не и почти задължителна. Подходящите снимки (собствени или на други автори с указване на източника) са огромно предимство, а видеата са БУМ! – в десятката 🙂
  • Изглед – тук включвам както цялостната визия на сайта, така и специфичното оформление на всяка отделна публикация. Изключително важни елементи за това са шрифтът (вид и размер), цветовете, абзаците, разположението на графичните елементи в текста, изскачащите прозорци (бърз съвет: ако ги има – нека са максимално ненатрапчиви 🙂 ), ширината на основната част, страничните панели, header, footer… Изобщо всичко, което вижда потребителят, попадайки при нас.

Тези три компонента оформят естетическото въздействие и носят посланието на бранда ни, което целим да предадем.






В момента разработвам своя авторска методика за анализ на съдържанието на сайт/профил/страница в социална мрежа, които ще дават конкретни препоръки за оптимизиране на съдържанието по горните параметри. След като я апробирам и получа обратната връзка на хората, които ми се довериха и предоставиха свои страници за „опитни зайчета“ (в кръга на шегата, разбира се 🙂 ), ще мога да обявя официално услугата срещу заплащане. За първите, заявили желание за платен анализ, съм предвидила специални бонуси. Ако искате да следите за това, както и ако ви е интересна темата за онлайн съдържанието от езикова, естетическа и SEO гледна точка, може да се абонирате за бюлетина ми за повече полезни практически неща по темата.

А ако решите да пробвате да оцените сами своето онлайн съдържание, ето едно малко предизвикателство: изберете няколко свои произволни публикации (в сайт, в социална мрежа и т.н.) и ги огледайте откъм горните три компонента. Опитайте се да сте максимално обективни и оценете от 1 до 3 всеки от тях. Водещо при оценяването нека бъде, дали съдържанието предава и внушава посланието на бранда ви откъм думи, цветове, цялостно усещане:

1 = май по-скоро не
2 = може и по-добре
3 = да, браво на мен!

Всеки път, когато прецените, че може и по-добре, анализирайте кой от трите компонента може да подобрите и действайте.

Ще се радвам много, ако споделите резултата в коментарите отдолу.


Успех и до скоро в следващата публикация,

 

Leave a Reply